لامپ رشد گیاه

لامپ رشد گیاه یا Grow Light یا Plant Light یک منبع نور مصنوعی است که عموما الکتریکی است و برای تحریک رشد گیاهان با انتشار نور موردنیاز فتوسنتز(photosynthesis) طراحی و ساخته می شود. از چراغ های رشد گیاه زمانی استفاده می شود که نور طبیعی و کافی جهت رشد گیاهان وجود ندارد، چراغ رشد گیاه به ما کمک می کند تا در هر مکان بسته ای از جمله خانه های آپارتمانی، دفترکار، فروشگاه ها و …گیاهان مورد علاقه خود را پرورش دهیم و نگران تغییر رنگ، خشک شدن و از بین رفتن آنها نباشیم.

اگر گیاهان شما نور طبیعی زیادی دریافت نمی کنند نگران نباشید. گیاهان داخلی شما هنوز هم می توانند رشد کنند. چراغ های رشد داخلی ساختمان محرک تولید فتوسنتز در گیاهان هستند و به گیاهان شما نیرو مورد نیاز برای فتوسنتز را می دهند. در ادامه به معرفی چراغ رشد، انواع و ویژگی های آن می‌پردازیم.

انواع لامپ رشد گیاه

از گذشته تا به امروز مردم علاقه زیادی به پرورش گل و گیاه و سبزیجات در مکان زندگی و کار خود داشته اند، همین امر باعث شده تا ایده ی ساخت چراغ های رشد گیاه خلق شده و امروز شاهد رشد خوبی در زمینه ی ساخت و تولید این نوع چراغ ها باشیم. چراغ مخصوص رشد گیاه، مکمل نور طبیعی بوده و طیف نوری شبیه به نور خورشید ایجاد می‌کند. با توجه به نوع گیاه و مرحله رشد(جوانه زنی، رویش و …) آن و فصول سال، می توان از دامنه خاصی از نور، دما و رنگ برای گیاهان استفاده نمود تا برای هر گیاهی با توجه به شرایط خاص خود، بهترین زمینه برای رشد آن فراهم شود.

انواع لامپ رشد گیاه

چرا باید از چراغ رشد گیاه استفاده کنیم؟

در فضاهای بسته به خصوص فصل های سر سال که نور طبیعی خورشید برای رشد گیاه کافی و فراهم نیست عمل فتوسنتز در گیاهان با مشکل مواجه شده و نمی توانند به خوبی رشد کنند درنتیجه برگ آنها تغییر رنگ داده ، خشک شده و می ریزند. و یا اگر شرایط زندگی و منطقه آب و هوایی به شکلی نیست که بتوان در خارج از خانه باغبانی نمود و به پرورش گل و گیاه پرداخت میتوان خانه خود را به مکانی شبیه فضای باز جهت رشد بهتر گیاهان تبدیل کرد و به راحتی در فضای خانه خود به پرورش گل و گیاه و سبزیجات پرداخت. راهکار استفاده از لامپ مخصوص رشد گیاه و چراغ های رشد گیاه یک ایده کارآمد با بازدهی خوب و مناسب است تا بهترین نتیجه را برای رشد گیاهان خود فراهم کنید.

انواع لامپ رشد گیاه

چگونه تشخیص دهیم که گیاه به اندازه کافی نور ندارد

اگر تازه در پرورش گیاهان سرپوشیده آشنا شده اید و گاهی اوقات حتی اگر این کار را نمی کنید تشخیص این که گیاه شما از چه مشکلی رنج می برد، دشوار است. اگر گیاهان شما برخی از علائم زیر یا همه آنها را نشان دهند، می توانید تشخیص دهید که نور داخلی برای گیاهان شما کافی نیست:

– ساقه های ساق دار یا دوکی شکل

– رشد جدید متوقف می شود (مانند برگهای کوچک)

– برگ های پایینی می میرند

– کاهش یا عدم گل دهی

– رنگ پریده یا عدم تنوع در رشد جدید

بیشتر چراغ های رشد گیاه یا طیف نوری کاملی دارند، به این معنی که نوری که از خود ساطع می کنند در کل طیف الکترومغناطیسی (مانند خورشید) گسترده می شود، یا تن های خاصی مانند قرمز و آبی را ارائه می دهند که برای رشد گیاهان مفیدترند. نور قرمز و آبی بهتر است با هم جفت شوند، زیرا هنگام ترکیب، سطوح رشد یکنواخت تری را ایجاد می کنند. تعیین رنگ به طول موج نور قابل مشاهده اشاره دارد. طول موج های مختلف نور به روش های مختلف بر گیاهان تأثیر می گذارد:

چراغ با نور قرمز : به گیاهان میگوید چندتا برگ بسازند و چقدر بزرگ شوند

چراغ با نور آبی : نحوه واکنش گیاهان به چرخه روزانه نور را کنترل می کند و به گیاهان میگوید چه زمانی گل دهند

همچنین مهم است که به خاطر داشته باشید که انواع مختلف گیاهان به نسبت های متفاوتی از نور قرمز به آبی نیاز دارند. آنچه برای یک نوع گیاه کار می کند لزوماً برای دیگری کار نخواهد کرد. شما ممکن است نیاز داشته باشید که برخی از انواع گیاهان را بررسی یا آزمایش کنید تا بدانید میزان نور آبی در مقابل قرمز برای گرفتن نتیجه مطلوب، چقدر باشد. یا می توانید یک لامپ با طیف کامل را انتخاب کنید که بیشتر شبیه خورشید است.

اگر ترجیح می دهید از رنگ های بنفش-صورتی یا نور قرمز/آبی برخوردار نباشید، لامپ های رنگی روشنایی روز با درجه حرارت همبستگی بالا (CCT) هم می توانند نور کافی را برای تسهیل رشد در اختیار شما قرار دهند. با این حال اگر شما در مورد رشد گیاه داخلی بسیار جدی هستید، باید یک لامپ با طیف کامل با برچسب مشخص انتخاب کنید، که نزدیکترین فاکس را به خورشید ارائه می دهد. لامپ های با طیف کامل برای گیاهانی که به نور زیادی احتیاج دارند بهترین هستند.

نکته حرفه ای : برای گیاهان و نهال های اولیه، چراغها را در فاصله 4-2 اینچی گیاهان قرار دهید و برای گیاهان تثبیت شده، لامپ ها را در فاصله 2-1 پا از گیاهان قرار دهید.

انواع لامپ رشد گیاه

چراغ های رشد در انواع مختلف لامپ ها از رشته ای تا فلورسنت تا LED موجود است. بنابراین چگونه می دانید که کدام لامپ برای گیاهان در حال رشد شما مناسب است؟

انواع لامپ رشد گیاه

لامپ های رشته ای رشد گیاه

معمولا چراغ های رشته ای و هالوژنی به عنوان لامپ های رشد توصیه نمی شوند ، زیرا در حالی که غالباً روشنایی کامل را ارائه می دهند، در دمای بسیار بالا کار می کنند که می تواند به راحتی به شاخ و برگها آسیب برساند. این لامپ ها همچنین از نظر مصرف انرژی ناکارآمد هستند و توسط دولتهای سراسر جهان به تدریج از بین می روند. به طور خلاصه ، جایگزین های ارزانتر ، موثرتر و کارآمدتری برای لامپ های رشد رشته ای وجود دارد.

لامپ های فلورسنت رشد گیاه

چراغ های فلورسنت اغلب به عنوان لامپ های رشد استفاده می شوند، زیرا شما به راحتی می توانید لامپ هایی را پیدا کنید که دارای طیف نوری کامل هستند یا به طور خاص برای رشد گیاهان طراحی شده اند. این لامپ ها همچنین گرمای کمتری تولید می کنند و نسبت به لامپ های رشته ای کارآمدتر هستند، به این معنی که برای خاموش کردن همان میزان نور به وات کمتری احتیاج دارند.

نکته: اگر شما فقط چند گیاه دارید یا فضای کافی برای راه اندازی کامل چراغ ها ندارید، از لامپ های فلورسنت جمع و جور (CFL) می توانید به عنوان چراغ رشد نیز استفاده کنید. برای دستیابی به بهترین نتیجه ، مطمئن شوید که این لامپ ها نور مناسب را ارائه می دهند. با یک متخصص باغبانی در مورد اینکه کدام نوع لامپ با گیاهانی که در حال رشد هستید بهتر کار می کند، صحبت کنید.

لامپ ال ای دی رشد گیاه

لامپ های LED رشد گیاه به دلیل بهره وری انرژی، طول عمر و میزان کم گرمای ساطع شده، به سرعت تبدیل به یک لامپ محبوب برای رشد گیاهان شده اند. همچنین می توانید طول موج رنگی را که توسط لامپ خارج می شود تنظیم کنید، بنابراین یک لامپ LED رشد گیاه می تواند طول موج قرمز و آبی را برای رشد مطلوب تولید کند و دیگر به چند لامپ نیاز نداشته باشید. در حالیکه هزینه اولیه این لامپ ها نسبتاً زیاد بود، با افزایش محبوبیت و آشنایی بیشتر تولید کنندگان با تولید این لامپ ها، قیمت آنها همچنان در حال کاهش است. در حال حاضر LED ها در رنگ ها و انواع و اشکال مختلف در بازار موجود است، اما برای دستیابی به نتیجه مطلوب در رشد گیاه، به دنبال LED هایی باشید که به طور خاص به عنوان چراغ باغبانی یا رشد تولید می شوند.

مراحل پرورش گیاه با چراغ رشد گیاه

1- خرید یک لامپ رشد گیاه یا چراغ رشد گیاه از فروگاه معتبر

2- چراغ دارای دارای همه رنگ هایی که در نور طبیعی خورشید وجود دارد باشد از جمله رنگ های قرمز و آبی که برای عمل فتوسنتز گیاه مورد نیاز است

3- تنظیم نور لامپ و چراغ رشد گیاه و و نصب آن با توجه به دستورالعمل موجود بر روی جعبه

4- از شدت و قدرت نور لامپ اطمینان حاصل کنید و هر 6 تا 12 ساعت چراغ را خاموش کنید گیاهان برای بلوغ و رشد بهتر به یک دوره تاریکی نیاز دارند

5- لامپ هایی که نانومتر مخصوص رشد گیاه دارند، نوری شبیه نور خورشید را تولید می‌کنند. این چراغ ها همچنین برای رشد نهال های جوان و قوی شدن آن ها بسیار خوب هستند و نور مستقیم را برای گیاهان شما تولید می‌کنند.

6- از لامپ های با توان نوری بالا برای افزایش انرژی و شدت تابش نور استفاده کنید. این لامپ ها توسط تولیدکنندگان تجاری استفاده می‌شوند و نسبت به چراغ های دیگر دو برابر نور تولید می‌کنند همچنین گران تر هم هستند.

7- هر هفته سبزیجات و گیاهان خود را زیر چراغ رشد گیاه در جهت های مختلف بچرخانید. نور در مرکز لامپ با شدت بیشتری تابیده می شود پس چرخاندن گیاهان کمک می‌کند که آن ها به نسبت مساوی رشد کنند.

8- وضعیت چراغ های رشد گیاه را هر 4 تا 6 هفته یک بار چک کنید.

9- گرد و خاک روی لامپ ها را به خوبی تمیز کنید. لامپ های کثیف اجازه نمی‌دهند نور به خوبی به گیاه شما برسد.

10- لامپ های ال ای دی که رنگ آن ها تیره شدند دیگر نمی توانند به خوبی نور تولید کنند و دیگر قابل استفاده نیستند و بهتر است هرچه سریع تر با ال ای دی جدید تعویض شوند.

11- گیاهان و نهال های جوان را زمانی که شرایط مناسب است به خارج از خانه منتقل کنید. اگر گیاهانی که در زیر چراغ رشد قرار داده اید از بذر کاشته اید، تا زمانی که برگ تشکیل نداده اند آن ها را به خارج از خانه منتقل نکنید.

12- سبزیجات و گیاهان خود را زمانی که آماده خوردن هستند برداشت کنید.

انواع لامپ رشد گیاه

نتیجه گیری:

چراغ های رشد گیاه یک راه عالی برای تامین روشنایی طبیعی و پرورش گیاهان داخلی در طول سال است. در حالیکه این چراغ ها دقیقا مانند یک روز آفتابی در خارج از خانه نیستند ، اما به گیاهان شما کمک می کنند تا رشد کنند حتی اگر از نور طبیعی ضعیفی برخوردار باشند. برای رشد بهتر گیاهان، از موارد زیر مطمئن شوید:

1- انتخاب نوع مناسب لامپ(طیف کامل یا قرمز/آبی)

2- تحقیق کنید که گیاهان شما به چه مقدار نور نیاز دارند

3- لامپ را در فاصله مناسب از گیاهان قرار دهید

4- لامپ را به یک تایمر وصل کنید تا گیاهان شما میزان مطلوب نور را هر روز دریافت کنند مثلا 18-14 ساعت برای نهال سبزیجات، گلهای باغ، کاکتوس، دورگه

فاصله چراغ ها از گیاهان چقدر باید باشد؟

اگرچه این فاصله به وات و طول موج نور چراغ بستگی دارد اما چراغ های رشد باید حداقل  60 سانتیمتر از گیاهان سرپوشیده شما دور باشند تا از گرم شدن بیش از حد آنها جلوگیری شود. با این حال، LED ها و چراغ های فلورسنت معمولاً خروجی گرمای کمتری دارند، بنابراین می توان آنها را کمی نزدیکتر قرار داد.

چراغ های رشد تا کی باید روشن باشند؟

برای تقلید موثر از نور طبیعی خورشید، یک چراغ رشد باید به مدت 8 تا 16 ساعت در روز روشن باشد، که به محل زندگی شما، چه موقعی از سال است و نوع گیاه چه است بستگی دارد. اگر گیاهان شما کمی نور طبیعی دریافت می کنند، به طور کلی به نور مصنوعی احتیاج ندارند، در حالی که گیاهی که نور طبیعی دریافت نمی کنند ممکن است به 16 ساعت کامل نیاز داشته باشد.

آیا باید از چراغ های LED استفاده کنیم؟

LED ها اغلب برای چراغ های رشد توصیه می شوند اگرچه برخی از لامپ های فلورسنت و رشته ای می توانند استفاده شوند. مهمترین چیز این است که لامپ ها  طیف نور کامل را ارائه می دهند و نور قرمز و آبی ایجاد می کنند که اغلب برای رشد گیاهان در داخل خانه ضروری است.

شما مشتریان عزیز می توانید جهت خرید لامپ رشد گیاه، چراغ رشد گیاه، چراغ گلخانه ای و غیره در طرح ها و مدل های مختلف همچنین اطلاع از قیمت لامپ مخصوص رشد گیاه به سایت noorbrand.com مراجعه نمایید.

نمایش بیشتر